

Maternal and Child Health Advisory Task Force Friday, October 13, 2023 9:30 am – 2:30 p.m.

MDH Freeman Office Building

625 Robert St N, St. Paul, MN

Conference Rooms B144-B145

The duties of the Maternal and Child Health (MCH) Advisory Task Force are to review and report on the health care needs of mothers and children; review and report on MCH services provided to mothers and children; review and report to the commissioner program guidelines and criteria essential to providing an effective MCH program to low-income populations and high risk persons; make recommendations to the commissioner for the use of other federal and state funds available to meet MCH needs; make recommendations to the commissioner of health on priorities for funding MCH services (prenatal, delivery, postpartum; comprehensive health care; adolescent health; family planning; preventative dental; services for children with special health care needs; and any other services that promote the health of mothers and children); and establish in consultation with the commissioner statewide outcomes that will improve the health status of mothers and children. (MN Statute 145.8811)

AGENDA

AGENDA ITEM	TIME	SPEAKERS	
I. Welcome/Introductions and Chair Remarks Introductions (including new members) meeting announcements, approval of October agenda, approval of August minutes.	15 min. 9:30-9:45	Paige Anderson Bowen, Chair	
II. CFH Update	10 min. 9:45-9:55	Nicole Brown, MDH CYSHN Manager	
III. I-MOM Subcommittee Update	10 min. 9:55-10:05	Joi Elmore, I-MOM Subcommittee Member	
IV. Work Plan Committee Update	10 min. 10:05-10:15	Work Plan Committee Member	
V. Member News and Issues	15 min. 10:15-10:30	Task Force Members	
VI. Presentation of the Betty Hubbard MCH Leadership Award	30 min. 10:30-11:00	Dr. Brooke Cunningham, MDH Commissioner	
VII. Award Recipient Reception	30 min. 11:00-11:30	All Members and Guests	
15-Minute Break			

AGENDA ITEM	TIME	SPEAKERS
VIII. Department of Children, Youth and Families Presentation and discussion with staff	45 min. 11:50-12:35	Erin Bailey, Assistant Commissioner, Minnesota Management and Budget (MMB)
IX. Breakout Session 1 (Members Roles and Responsibilities) LUNCH – 30 Minutes	30 min. 12:35-1:05	Executive Committees
X. Breakout Session 2 (Discussion of Mentorship/Engagement)	30 min. 1:35-2:05	Executive Committee
XI. Breakout Sessions Report Out	20 min. 2:05-2:25	Executive Committee
XII. Adjourn	I	1